Lorem Ipsum
Ενεργειακά σπίτια ή διαφορετικά κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης είναι εκείνα τα οποία κτίζονται βάση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων του 2010. Κατατάσσονται ανάλογα με την αποδοτικότητά τους σε 4 ενεργειακές κλάσεις: Β, Β+, Α και Α+. Οι υπόλοιπες κατηγορίες που βρίσκονται κάτω από την Β, δεν θεωρούνται ενεργειακά αποδοτικές και δεν γίνονται αποδεκτές βάση του ΚΕΝΑΚ.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε ενεργειακά το ακίνητο σας. Ακόμη, υπάρχει και η δυνατότητα του παθητικού σπιτιού. Το παθητικό σπίτι αποτελεί μια σχεδιαστική καινοτομία και δεν πρόκειται απλώς για ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.
Τα βασικά πλεονεκτήματα ενός παθητικού κτηρίου μπορούμε να πούμε πως είναι τα εξής:
Βασικός Εξοπλισμός:
Κτήριο σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης
Σαν κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (παθητικό σπίτι) ή όπως συναντάται στο εξωτερικό με τον όρο nZEB (Net Zero Energy Building) ορίζεται το κτήριο που ενώ έχει θερμική άνεση όλο το χρόνο (20-25 βαθμούς) καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια μέσω ελάχιστων ενεργητικών συστημάτων θέρμανσης – ψύξης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός nZEB είναι:
Στο καλή μόνωση αναφερόμαστε σε αρκετά μεγάλα πάχη μόνωσης συνήθως (ανάλογα τη μελέτη) πάνω από 10εκ για τους τοίχους και 15εκ για το δώμα. Καλά παράθυρα σημαίνει ενεργειακά συνήθως με τριπλό υαλοπίνακα και ειδικά χαρακτηριστικά στον υαλοπίνακα ώστε να κερδίζουμε ηλιακά κέρδη.Το σύστημα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας είναι αυτό που μας εξοικονομεί χρήματα κατά τον απαραίτητο αερισμό του σπιτιού. Αν δεν είχαμε τέτοιο σύστημα θα έπρεπε να ανοίγουμε παράθυρα άρα τον χειμώνα θα κατεβάζαμε τη θερμοκρασία του σπιτιού και θα χρειαζόμασταν ενεργητικό σύστημα να το ζεστάνουμε άρα ενέργεια άρα χρήματα. Το ίδιο και το καλοκαίρι. Αυτό το σύστημα μας διασφαλίζει συνεχώς φρέσκο αέρα μέσα στο σπίτι αλλά και προθερμασμένο κατά την εισαγωγή από έξω. Καλή αεροστεγανώτητα σημαίνει ότι το σπίτι δεν «χάνει θερμότητα» άρα χαμηλότερη ζήτηση σε ενέργεια άρα και χρημάτων από χαραμάδες, από τυχόν μη καλή εφαρμογή των παραθύρων στα ανοίγματα. Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε με μία ελαφριά γεωθερμία και ένα μικρό φωτοβολταικό σύστημα τότε η εξοικονόμηση είναι τεράστια. Ελαφριά γεωθερμία είναι αν καταφέρουμε να περάσουμε την εισροή του φρέσκου αέρα μέσα στο σπίτι από ένα αγωγό στον περιβάλλοντα χώρο σε βάθος 2 μέτρα. Με αυτό θα επιτύχουμε κατά τη διάρκεια του καλόκαιριου ο αέρας να εισέρχεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή της ατμόσφαιρας και αντιστροφα το χειμώνα. Η δουλειά του ψυκτικού συστήματος θα είναι σίγουρα λιγότερη. Ενώ το φωτοβολταικό κατά την διάρκεια των ημερών με ηλιοφάνεια μας παρέχει αρκετή δωρεάν ενέργεια για τις ηλεκτρικές μας συσκευές. Συνοψίζοντας, στόχος μας είναι η όσον τον δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας που πρώτα από όλα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, και δεύτερον εξίσου σημαντικό την δραματική μείωση του κόστους χρήσης του σπιτιού μας.
Θετικά Χαρακτηριστικά Παθητικού Κτηρίου
Η εταιρία μας μπορεί να αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή καινούργιας ή μετατροπή υφιστάμενης κατοικίας σε κτήριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε από κοντά.