ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Πρώτο και κύριο μέλημα στην ανακαίνιση της κουζίνας είναι η διαρρύθμιση της. Είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει και η θέση των ντουλαπιών ή να προστεθούν νέα για μεγαλύτερη εργονομία και αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου.

ΠΑΡΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Ποιες είναι οι επιλογές που έχετε;

Όλοι περνάμε αρκετό χρόνο στη κουζίνα του σπιτιού μας και ειδικά εκείνοι που έχουν αναλάβει το μαγείρεμα σε ένα σπίτι. Οι ατέλειωτες ώρες ετοιμασίας των καθημερινών γευμάτων αλλά και το απαιτητικό πρόγραμμα της ημέρας της οικοδέσποινας ή του οικοδεσπότη καθιστούν την κουζίνα “πολυσύχναστο” μέρος του σπιτιού. Είναι λογικό, λοιπόν, να σχεδιάζουμε και να ονειρευόμαστε τον χώρο αυτό όσο πιο πρακτικό και ευχάριστο γίνεται. Τα ντουλάπια κουζίνας βοηθούν πολύ σε αυτό το κομμάτι. Μη πρακτικά ή κακοφτιαγμένα ντουλάπια δυσκολεύουν το έργο της μαγειρικής και της τάξης στην κουζίνα. Σε αντίθετη περίπτωση, νιώθουμε την ανανέωση στον χώρο και αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα μας και διευκολύνεται η ενασχόληση μας με την κουζίνα και τις δουλειές σε αυτή.

Σημαντικό κομμάτι στην επιλογή των ντουλαπιών κουζίνας είναι το υλικό κατασκευής. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να γίνει μια αποσαφήνιση κάποιων εννοιών που για τους τεχνίτες είναι ξεκάθαρες αλλά όχι πάντα για τον τελικό καταναλωτή.

Επιλογές για ντουλάπια κουζίνας

Αρχικά, ο χαρακτηρισμός ενός υλικού ως μασίφ αφορά τις πόρτες των ντουλαπιών και των συρταριών. Όταν λέμε ότι τα έπιπλα είναι μασίφ, εννοούμε ότι κατασκευάζονται από ατόφιο ξύλο και στο πλαίσιο αλλά και στο εσωτερικό . Ημιμασίφ χαρακτηρίζονται τα έπιπλα όταν είναι ξύλινο το πλαίσιο και το εσωτερικό έχει κατασκευαστεί από άλλο υλικό , π.χ. μελαμίνη ή MDF (μοριοσανίδα). Ανάλογα με το προϋπολογισμό της ανακαίνισης σας, μπορείτε να βρείτε και ανάλογα υλικά για τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Βεβαία μπορείτε να αξιοποιήσετε τον προϋπολογισμό έτσι ώστε να μην χρειαστεί να θυσιάσετε την ποιότητα ή την αίσθηση του γούστου σας στα ντουλάπια που αποτελούν βασικό στοιχείο της κουζίνας.

Όπως και να έχει τα κυριότερα και δημοφιλέστερα υλικά κατασκευής ντουλαπιών είναι η μελαμίνη, ο βακελίτης και η λάκα. Η μελαμίνη είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για ανακαίνιση σε κουζίνες οι οποίες τοποθετούνται σε ενοικιαζόμενα σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να διαθέσουν πολλά χρήματα σε αυτό το στοιχείο. Η ποιότητα της κουζίνας είναι εξαιρετική . τα πορτάκια περιμετρικά επενδύονται απο PVC με το ίδιο χρώμα για προστασία από την υγρασία και τα σπασίματα. Οι διαθέσιμες χρωματικές επιλογές και οι ποιότητες στα πορτάκια καλύπτουν τις απαιτήσεις και του πιο δύσκολου πελάτη.

Ο βακελίτης ( HPL) είναι μια συνθετική ρητινή με μεγάλη αντοχή και σκληράδα. Περνιέται επάνω σε στρώσεις χαρτιού στις οποίες έχει εκτυπωθεί μια απεικόνιση ξύλου ή πετρώματος. Τέλος κολλιέται πάνω σε mdf(μοριοσανίδα) και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Η επιφάνεια αντέχει σε γραντζουνιές και υψηλή θερμοκρασία αλλά όχι τόσο σε υγρασία. Υπάρχουν προβλήματα κάποιες φορές στις ενώσεις και στις γωνίες της πόρτας απ’ όπου μπορεί να μπει νερό.,

Η λάκα αποτελείται από τη ρητίνη του δέντρου “Rhus Vernicifera” το οποίο φυτρώνει στην Ν. Ινδία την οποία χρωμάτιζαν με κόκκινο και σε συνδυασμό με τις πολλές στρώσεις χρώματος επιτύγχαναν την πλήρη αδιαβροχοποίηση του επίπλου. Στις μέρες μας, η λάκα δημιουργείται επίσης από ρητίνες αλλά που προέρχονταιφυσικά από χημικές ενώσεις. Διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη στιλπνότητα και την υφή τους.Η πιο στιλπνή είναι η λεγόμενη πολυεστερική λάκα η οποία περιέχει ως συστατικό βάσης του πολυεστέρα. Η τελική υφή της δίνει μοναδική ομορφιά ειδικά όταν γυαλίζεται με ειδικό μηχάνημα και έχει το αποτέλεσμα του καθρεπτισμού. Τα έπιπλα περασμένα με λάκα αδιαβροχοποιούνται πλήρως και προστατεύονται με τις φθορές που μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα.

Επίσης, χρησιμοποιείται το υλικό PVC το οποίο εφαρμόζεται πολύ συχνά στην επικάλυψη των σόκορων των ντουλαπιών (είτε σε μελαμίνη είτε σε βακελίτη) για την προφύλαξη τους από σπασίματα και υγρασίες. Επίσης, με την χρήση PVC φτιάχνονται πορτάκια κουζίνας, ντουλάπας και εσωτερικές πόρτες. Θεωρούνται αξιόπιστα προϊόντα με μοντέρνα εμφάνιση και ανθεκτικά στην υγρασία που Σημαντικό ρόλο στην κουζίνα και στην αντοχή της στο χρόνο παίζει και η κατάλληλη επιλογή των μηχανισμών. Για τη καλή και μακροπρόθεσμη εύρυθμη λειτουργία των ντουλαπιών είναι απαραίτητη η χρήση καλής ποιότητας μηχανισμών με προδιαγραφές εφάμιλλες της έντονης και μακρόχρονης χρήσης. Τέλος, οι μεντεσέδες βοηθούν στο να ανοιγοκλείνουν σωστά τα ντουλάπια και κρατούν ευθυγραμμισμένη την πόρτα. Θα πρέπει να κατασκευαστούν από μασίφ χυτό σίδερο και όχι από λαμαρίνα. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι καλό είναι οι μεντεσέδες να μην περιλαμβάνουν πλαστικά μέρη.